Annons

”Älska det du gör och gör det med hjärtat”

”Älska det du gör och gör det med hjärtat”
7. juni 2017 bal@freemindsmedia.com

07. juni 2017

”Älska det du gör och gör det med hjärtat”

Kungen av avantgarde – Mario Krankl – tog en paus från förberedelserna inför kvällens stora show på TOP HAIR i Düsseldorf för ett samtal om trender, resor och vad som krävs för att lyckas.

Mario Krankl på scenen under showet i Düsseldorf.
Mario Krankl från Österrike på scenen på TOP HAIR i Düsseldorf.

Backstage på TOP HAIR i Düsseldorf är det full fart i logerna. Under dagen hålls flera visningar med bland annat Guy Tang, Patrick Cameron och Frank Brormann. Här är fullt av kändisar och energinivån är hög. Den största logen tillhör öppningsakten inför kvällens gala och prisfest – kungen av avantgarde – Mario Krankl.
Totalt ska 25 modeller stylas i allt från små, hudnära flätor till spektakulära kreationer som sticker ut både på höjden och på bredden. I Mario Krankls team är det 15 stylister och makeupartister som har varit igång sedan tidig morgon. När jag möter Mario är det ungefär sex timmar kvar till den första modellen ska ut på scen. Det är varmt.

– Det är en stor ära att få vara den första tysktalande som öppnar showen ikväll, säger Mario när han tar en vätskepaus med mig utanför logen.

Förberedelser backstage inför showet Transmission. Mario Krankl är en av Österrikes mest kända frisörer.
Editorial Braids är ett av kapitlen under Mario Krankls show Transmission. Här håller stylisterna på att förbereda modellerna sex timmar innan showen. Mario Krankl är en av Österrikes mest erkända frisörer. Han blev världsmästare som 21-åring och är nu Global Master för Goldwell.

Transmission i fem kapitel
Namnet på kvällens föreställning är Transmission och den tar avstamp i showen som Mario presenterade under Global Zoom i Stockholm i höstas. Nu har han byggt vidare på showen och lagt till fler moment.
Totalt har visningen fem kapitel. Marios senaste frisyrkollektion ”Hair In Motion” är ett av dem. Den lyfter fram bärbara frisyrer som direkt går att applicera i salonger runt om i världen. Kollektionen visar olika strukturer och rörelser i håret som är anpassade efter modellernas livsstil och ansiktsform.

Läs även: Rock your head! TOP HAIR i Düsseldorf

– Den starkaste trenden vi ser idag är att formen passar människan bakom frisyren, säger Mario. Färgmässigt går trenden från modeindustrin i svart, vitt och rött men jag ser även att mörkare guld, koppar och grönt kommer mer och mer.

Konst och laser
Showen avslutas med Marios expertområde, och det är inte konstigt att han kallas kungen av avantgarde. Holographic Cyber Dreads kallas det sista kapitlet och det är en konstkreation utan dess like som ackompanjeras av en lasershow.

– Avantgarde för mig är att ta hantverket och lyfta det till den högsta dimensionen. Många tycker inte att vi behöver avantgarde men om man tittar ut över publiken under en avantgardeshow ser man, att de älskar det.

Avantgarde var en del av showen. Visningen hade fem kapitel.

”Avantgarde för mig är att ta hantverket och lyfta det till den högsta dimensionen” säger Mario.

Idag är den starkaste trenden att formen passar människan bakom frisyren. Detta visar Mario i sin senaste kollektion ”Hair in Motion”.

Tre små vättar
Mario har många meriter på sin lista, bland annat blev han världsmästare som 21-åring, han var huvudfrisör vid Alternative Hair Shows 30-årsjubileum och är nu Goldwell Global Master för det internationella Global Zoom-teamet.
Genom hans arbete och hans passion för hår reser han världen runt. Även om det är många och långa timmar i flyg, på hotell och i backstageområden, är det just det här han brinner för, att få dela med sig av sina visioner och sin kunskap.
På resorna har han alltid med sig tre små vättar som hjälper honom på vägen.

– Den ena vätten har en lykta så att jag alltid hittar hem, den andra har en kanna vatten som fyller mig med inspiration och den tredje har en hacka som symboliserar allt hårt arbete som krävs för att lyckas.

Färgerna vitt, svart och rött är några av trendfärgerna just nu.Det första kapitlet i showen Transmission har fått namnet Beautys vs. Beasts där färgtemat går i trendfärgerna vitt, svart och rött.

Hårt arbete och kärlek
Just att lägga ner hårt arbete är något som Mario ser som en utmaning för branschen.

– Idag är det en utmaning att få engagerade frisörer till salongen eller till olika projekt. De europeiska frisörerna är kända över hela världen men man måste lägga mer än 40 timmar i veckan för att lyckas. På grund av olika lagar och regler är det svårt att skicka folk på helgseminarier och om vi inte fortsätter att utbilda de unga kommer kunskapen att minska.

Det är dock inte bara hårt arbete och många timmars övande som krävs för att lyckas.

– Det viktigaste för att bli en duktig frisör är att ha kul i sitt arbete, älska det man gör och göra det med hjärtat.

Text: Camilla Svensson

Foto: Camilla Svensson & Hildebrand Photography


ANNONS