Annons

Ann Pettersson – Med lärandet som drivkraft

Ann Pettersson – Med lärandet som drivkraft
18. november 2015 bal@freemindsmedia.com

18 november 2015

Ann Pettersson – Med lärandet som drivkraft

Ann Pettersson har en lång meritlista bakom sig som både frisör, utbildare och tävlingsfrisör. Sedan 2006 driver hon sin egen frisörskola i Örnsköldsvik i vackra Höga Kusten i norra Sverige.
– Att starta en skola är det roligaste jag någonsin gjort, säger hon.


Ann njuter av lite sällsynt fritid med sin dressyrhäst Eucalyptus, eller Erik som han kallas.

Scenen kunde knappast vara mindre glamourös. I den opersonliga matsalen på ett hotell precis vid motorvägen i Barkaby norr om Stockholm sitter två av branschens mest välkända namn. Frisörläraren Ann Pettersson och världsfrisören Joakim Roos kikar fram bakom varsin laptop när jag kommer in genom dörren. Här har de suttit de senaste dagarna, från tidig morgon till sen kväll och planerat vårens utbildningar för frisörer och frisörlärare. Det har skrivits kursprogram, knåpats ihop PowerPoint-presentationer och letats inspiration och information för att få ihop de bästa tänkbara utbildningarna. Väljer man att sitta och jobba här, ja då är det ganska uppenbart att man verkligen brinner för det här med utbildning.
När jag kommer in tar Ann en paus från sin PowerPoint och vi sätter oss i en annan del av matsalen. Hon tittar ut mot parkeringen, slirig av snömodd, ser pendeltåget skramla iväg in mot stan och säger med ett leende:
– Det finns verkligen ingenting med det här jobbet som är tråkigt, jag brinner verkligen för alla delar av yrket. Det här är mitt liv!

Uppväxt i en salong 

Ann Pettersson är en av Sveriges mest meriterade frisörlärare. Sedan 2006 driver hon sin egen frisörskola i Örnsköldsvik, men karriären började då hon redan som 17-åring kom tvåa i sitt första SM. Hon tävlade i herrklassen, precis som pappa Stefan Pettersson gjorde i många år. Det var också i föräldrarnas salong i Bjästa utanför Örnsköldsvik som hon först kom i kontakt med frisöryrket.

– Jag är ju uppväxt i salongen, både mamma och pappa och en av mina bröder är frisörer. Vi bodde ovanpå och vanliga vägen in och ut var genom salongen, så för mig har det alltid funnits där. Anns pappa var en av de första frisörerna i Sverige som blev konsulent för Pivot Point, en stor internationell utbildningsorganisation som startade i USA i början av 60-talet. Så även det här med undervisning har fallit sig naturligt för Ann.

Läs även: Ann Pettersson är historisk

– När jag var liten önskade jag mig en svart tavla och skolbänkar i present, såna där gamla klassiska med lock. Sen höll jag skola för mina bröder. Jag tror det sitter i mina gener, viljan att hjälpa och pusha andra människor till att bli bättre, säger hon. Med basen i föräldrarnas salong i Bjästa började Ann i slutet av 80-talet att varva frisöryrket med tävlingar i SM och Nordiska mästerskapen samt kurser för frisörer och frisörlärare i Sverige, Norden och Europa inom Pivot Point. Hon har jobbat som Hårologikonsulent med visningar och utbildningar, varit medlem i Svenska Frisyrmoderådet genom Frisörföretagarna, tagit fram kollektioner och trendanalyser, gjort modejobb för tidningar, magasin och tv… kort sagt – det mesta man kan tänka sig inom frisörbranschen. 1999 sa kroppen till slut ifrån. Axlar och nacke var helt slutkörda och Ann tvingades sjukskriva sig från salongen.

– Det var nästan tragiskt, jag hade så kul på jobbet att jag inte märkte hur sjuk jag faktiskt var, säger hon.


Det var hos pappa Stefan Petterssons Frisering i Bjästa som Ann satte grunden
till sin karriär. Från vänster: Ann Pettersson, mamma Kerstin Pettersson, Anns bror
Björn Nimrodsson och pappa Stefan Pettersson.

Fick tid till eftertanke

Med hjälp av behandling hos kiropraktor, massage, akupunktur och träning blev hon långsamt bättre, men insåg samtidigt att hon aldrig skulle kunna gå tillbaka till att jobba heltid i salong igen. I stället började Ann undersöka mekanismerna bakom varför vissa frisyrer passar bättre till
vissa ansiktsformer.

– När jag fick tid över så började jag tänka mycket på vad det är som gör att vi tycker att en frisyr eller ett ansikte är vackert. Efter ett tag var det som att polletten trillade ner och jag kunde sätta ord på det som vi alla instinktivt redan vet. Det Ann kom fram till i sina efterforskningar gjorde att hon rent konkret kunde visa varför just en oval ansiktsform anses vara den vackraste.

– Det handlar om balans. Har du en oval ansiktsform kan man dela upp huvudet i tre lika stora delar och utifrån dem rita en perfekt kvadrat som sedan ger en perfekt 45-gradig diagonal. Tittar man i stället på en avlång ansiktsform blir det ingen kvadrat, utan en rektangel. Som frisör gäller det att hitta en frisyr som återskapar den naturliga balansen, att med hjälp av håret få till den perfekta ovalen, säger hon och ritar pedagogiskt upp olika huvudformer, både rakt framifrån och i profil, i mitt anteckningsblock.


Färg är en viktig del i utbildningen, här diskuterar Ann hur man hittar den bästa färgen för sin kund.

Förändrade Utbilningen

Med sina upptäckter i bagaget åkte Ann till Chicago och Pivot Points huvudkontor, och sedan dess ingår Anns tankar om geometri och balans i den grundläggande undervisningen. I samma veva kom tankarna på att starta en egen skola och 2006 blev drömmen verklighet.
– Det är det absolut roligaste jag har gjort i hela mitt liv, säger hon utan att tveka. Mitt yrke är min hobby och mitt liv.
Ann Pettersson Hair Design School är en eftergymnasial Pivot Point skola, godkänd av Frisörföretagarna och Handels, där Ann själv är huvudlärare. Utbildningen på skolan är åtta månader lång och följs av en traineeperiod på salong innan det är dags för gesällprov. Anns elever kommer från hela landet, och utbildningen sker i små grupper om 8-10 elever.

– Utbildningsplanen är unik. Vi arbetar utifrån Mindful teaching, vilket handlar om de fyra hörnstenarna inom design: att se, tänka, skapa och anpassa. Ofta förbereder vi inte eleverna på vad de ska göra från en dag till en annan för att skapa nyfikenhet och kreativitet.
Här träna en av eleverna i skäggklippning inflr ett deltidsprov.

Under en vecka mixar Ann in lite av alla ämnen och blandar teori och praktik.
– Det kan vara allt ifrån att göra vackra uppsättningar, klipptekniker, hår och kemi till oanmälda prov. Eleverna lär sig massor med saker utan att knappt märka av det. Skolan går bra, Ann berättar att alla elever de senaste åren har fått jobb – en kvalitetsmärkning så god som någon.
Förutom sitt arbete med skolan och vidareutbildning för frisörer och frisörlärare inom Pivot Point så är Ann aktiv i frisörorganisationen OMC, Organisation Mondiale Coiffure. OMC är världens största organisationför frisörer, och bland annat står de för en kvalitetsmärkning av frisörutbildningar och anordnar tävlingar över hela världen. 2012 fick Anns skola OMC-utmärkelsen Best school award.
– OMC är för frisörbranschen vad FIFA är för fotbollen, säger Ann.


Ann har behörighet att undervisa i allt inom Pivot Point, som är världens största undervisningsorganisation för frisörer.


Lärt sig mycket av att tävla

Det är inte alla frisörer som gillar det här med tävling, men för Ann har det varit en väldigt viktig del av hennes utveckling som frisör.
– Det var tävlingsbiten som en gång fick mig att bestämma mig för att bli frisör, när jag fortfarande var ganska ung. Jag träffade en tjej som vunnit Junior-SM, och så tänkte jag ”Det vill jag också göra!”. Hon blev min idol, kan man säga. Förutom det roliga med själva tävlingsmomentet menar Ann att det är träningen inför som ger allra mest. För att klara av de olika uppgifterna under en tävling krävs enormt mycket träning i grundläggande
tekniker, något som sedan även bidrar till att man blir en bättre frisör.
– Träningen var det absolut roligaste med att tävla, och det är något som jag har haft nytta av i allt jag gjort sedan dess, säger hon.


Många års arbetande har resulterat i flera fina priser.

En försynt Joakim kikar fram bakom sin laptop och undrar när vi är klara, och Ann passar på att skryta lite om sin världsberömda kollega, som jobbat med att utveckla juryseminarier för bland annat VM och EM och som numera har titeln Competition Director för alla tävlingar inom OMC.
– Han var min schamponeringspojke en gång i tiden när vi var unga, säger hon och ler stolt.


Herrklippning på schemat.


Pivot Point

Pivot Point är en internationell utbildningsorganisation för frisörer som finns i fler än 70 länder.
Organisationen startade 1962 i Chicago i USA, av Leo Passage. Han grundade mycket av sina idéer om frisyrer och klippteknik på den tyska konstläran Bauhaus, som var en föregångare till
funktionalismen. Pivot Point tillhandahåller frisörutbildningsprogram, vidareutbildningar
och professionella produkter och frisörtillbehör till skolor och salonger.

Hårologi Sweden är generalagent för Pivot Point i Norden.
Läs mer om Pivot Point i Norden här: www.pivot-point-nordic.com.

I Sverige finns fyra Pivot Point Academy-skolor, varav Ann Pettersson Hair Design School är en av dem. Hennes skola är en så kallad research- and development school.
Läs mer om Ann Petterssons skola här: www.annpettersson.se.

Förutom arbetet med den egna skolan har Ann Pettersson också uppdraget att, tillsammans med kollegan Joakim Roos, ta fram utbildningsmaterial för vidareutbildning av frisörer inom Pivot Point.

Text: Cecilia Billgren

Foto: Leif Wikberg

Läs även: Ann Pettersson är historisk


Denna artikel kan även läsas i Hair Magazines andra utgåva, 2015.

Se fler frisörartiklar om frisörkurser, frisörshower och hårprodukter här!


ANNONS