Annons

Barber by Ridderstråle i Åre

Barber by Ridderstråle i Åre
14. juni 2017 bal@freemindsmedia.com

14 juni 2017

Skidor cyklar och saxar i Åre – Barber by Ridderstråle

Efter nästan 30 år som frisör ville Christer Ridderstråle nischa sig och enbart fokusera på herrhår och skägg. För att samtidigt kunna åka skidor och cykla öppnade han sin egen salong, Barber by Ridderstråle, i Åre.

Barber by Ridderstråle var tänkt som en herrsalong men både kvinnor och män känner sig som hemma i salongen.Barber by Ridderstråle var tänkt som en herrsalong men både kvinnor och män känner sig som hemma i salongen.

Längtan efter att åka skidor och cykla tog Christer Ridderstråle till Åre och längtan efter att förfina sitt hantverk gav honom styrkan att öppna sin egen herrsalong, Barber by Ridderstråle. Christer kommer ursprungligen från Boden men har bott större delen av sitt liv i grannstaden Luleå. Innan han kom till Åre för sju år sedan hann han även med ett par år i Stockholm där han bland annat jobbade på Björn Axén. Längtan till naturen blev snart för stor så han tog sina skidor och sin cykel med sig och flyttade till fjällorten Åre.

Christer Ridderstråle på Barber by Ridderstråle i Åre.Barber by Ridderstråle i Åre.

Jenny Lantz tog plats vid en av klippstolarna hos Barber by Ridderstråle för ett par månader sen.Jenny Lantz tog plats vid en av klippstolarna hos Barber by Ridderstråle för ett par månader sen.

 

Enbart klipp och skägg
Efter att ha jobbat med alla delar av frisöryrket i närmare 30 år ville Christer nischa sig. Hans dröm var att öppna en herrsalong med fokus på enbart klipp och skägg. Som ny i byn ville han inte kasta sig ut i det direkt, men efter att ha lärt känna byn i fem år insåg Christer att det faktiskt fanns en marknad för det.

– När jag utbildade mig var de flesta salonger unisex och killar färgade håret i stor utsträckning. Den klassiska herrfrisören höll på att dö ut, fram till för ungefär åtta år sedan. Då började de trendiga herrsalongerna dyka upp i Stockholm, inspirerade av London och New York där de fortfarande fanns kvar. Jag ville jobba med att klippa killar och visste inte riktigt om det fanns utrymme för det hela året runt i Åre, men det gjorde det.

I en gammal bagagelokal i ett gult hus, precis bredvid tågstationen i Åre, hittade Christer den perfekta platsen för hans salong. Där passerar det mycket människor samtidigt som det känns genuint och charmigt. Inredningen går i mörka, klassiska toner som kompletteras med arvegods och klippstationer från American Crew.

– Jag ville hålla inredningen klassisk och inspirerades mycket av Barber & Books av Håkan Ström som jag arbetade med i Stockholm.

Barber by Ridderstråle i Åre.

Christer Ridderstråle och Jenny Lantz håller till i det gula huset vid stationen.

Barber by Ridderstråle i Åre.

Christer Ridderstråle och Jenny Lantz håller till i det gula huset vid stationen.

Bättre Service

Efter öppningen för 1,5 år sedan har salongens popularitet bara ökat. Trots att trycket av människor på stan varierar mellan låg- och högsäsong har Barber by Ridderstråle full beläggning året om. Det blev dock inte bara fokus på herrar i salongen. Jenny Lantz, Christers tidigare kollega, tog nämligen plats vid en av klippstationerna för ett par månader sedan.

– Tanken från början var att salongen enbart skulle vara för män men även om jag har full beläggning hela året känns det inte riktigt som att marknaden är stor nog för att ha två personer på heltid som arbetar enbart med herrhår. Jag kände Jenny sedan tidigare så när hon kontaktade mig tvekade jag inte på att ge henne en plats i salongen.

Jenny har länge arbetat som frisör i Åre och har en gedigen kundkrets som, till skillnad från Christers, består av 95 procent kvinnor. Även om det tillkommit ett par rosa produkter i hyllan har stämningen i salongen inte förändrats.

– Jag var lite orolig att mina manliga kunder skulle känna att det var tråkigt att det satt en tjej bredvid och att det luktade hårspray, men det har inte alls varit ett problem. Vi kompletterar varandra och dessutom kan vi ju erbjuda bättre service och ha öppet fler timmar per vecka.

Längtan efter att förfina sitt hantverk gav Christer Ridderstårle styrkan att öppna sin egen herrsalong.Längtan efter att förfina sitt hantverk gav Christer Ridderstårle styrkan att öppna sin egen herrsalong.

 

Minemalt lager en ekonomisk fördel
När Christer öppnade salongen sa han blankt nej till att färga och permanenta.Det betydde att han också sa nej till nästan 50 procent av sina kunder. Det berodde dels på att han ville förfina sitt hantverk men han såg det även som en ekonomisk fördel.

– Grundtanken är att jag inte ska ha ett för stort lager och låsa upp tillgångar i färg och permanent. När det kommer till klipp och skägg är det inga produktkostnader som läggs på.  Ju mindre kostnader man har, desto mindre behöver man jobba och desto mer kan man åka skidor. Jag älskar att jobba men jag vill hinna åka skidor också.

Efter nästan 30 år som frisör ville Christer förfina sitt hantverk av herrklippningar och skägg.Efter nästan 30 år som frisör ville Christer förfina sitt hantverk av herrklippningar och skägg.

Efter nästan 30 år som frisör ville Christer förfina sitt hantverk av herrklippningar och skägg.

Efter nästan 30 år som frisör ville Christer förfina sitt hantverk av herrklippningar och skägg.

– Det är ju skillnad från att bo i en vanlig stad där det är jämnt skägg jämnt. Här rörs hela byn om under skidsäsongen och det blir en sån härlig mix av kunder. Hit kommer allt från stockholmare i kashmirrockar med den senaste trendfrisyren till de som kommer direkt från fjället i gummistövlar och skoterjacka.Höga toppar
Att vilja åka skidor är Christer långt ifrån ensam om att vilja i Åre. Inte oväntat skiftar trycket i byn under året med de högsta topparna vid nyår, sportlov och påsklov. Förutom glada skidåkare fylls byn också av säsongsarbetare under vinterhalvåret, även om de kanske inte går och klipper sig så ofta.

Under de sju år som Christer bott i byn har det skett stora förändringar. I början var det nästan helt tomt under sommarmånaderna. Nu har intresset för cykel, löpning och vandring ökat och fler gillar att vistas i fjällen även på sommaren.- På sommaren kommer många hit en weekend för att slappa. Det är mer ”laid back” än på vintern när alla ska göra allt samtidigt. Det är det som är så kul med att bo här. Att det är sådana kontrast.

Sedan salongen öppnade för 1,5 år har popularitet bara ökatSedan salongen öppnade för 1,5 år har popularitet bara ökat.

Text: Camilla Svensson
Foto: Jonas Kullman

Läs även: Hår, träning och citypuls hos Studio Levels

Läs även: Barber & Books

Läs  även: Petersson & Toth – Runda former och kvalitet

.

ANNONS