Annons

Gunilla Andersson Gustafsson – Med saxen i handen och doktorshatten på huvudet

Gunilla Andersson Gustafsson – Med saxen i handen och doktorshatten på huvudet
1. november 2017 bal@freemindsmedia.com

01. november 2017

Gunilla Andersson Gustafsson – Med saxen i handen och doktorshatten på huvudet

Lärare, doktorand, ordförande, vice VD och författare. Trots att Gunilla Andersson Gustafsson har samlat på sig många titlar genom åren är hon alltid främst frisör, med stort F. Att anta nya utmaningar är något hon drivits av hela livet och hon finner stor glädje i att lära nytt och att lära ut till andra.

Gunilla Andersson Gustafsson har många titlar i bagaget men den som ligger henne varmast om hjärtat har alltid varit, och kommer alltid att vara, frisör.Gunilla Andersson Gustafsson har många titlar i bagaget men den som ligger henne varmast om hjärtat har alltid varit, och kommer alltid att vara, frisör.

Gunilla blev väl uppfostrad som barn. Hon gillar att följa regler och att hålla tider. Normer däremot, är till för att brytas. Hon har bland annat gått mot strömmen när hon valde att skaffa sig ett yrke före hon skaffade familj, när hon blev den första kvinnliga ordföranden i Frisörföretagarna och när hon blev den första frisör som tog emot doktorshatten i Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm.

Att bryta normer är inte lätt och Gunillas liv har inte alltid varit en dans på rosor. Det som alltid har varit hennes drivkraft är viljan att utvecklas, lusten att lära och hungern att se andra människor växa. Idag skulle Gunilla kalla sig pensionär, fast det är hon inte. Genom sitt bolag Gunilla Consulting håller hon föreläsningar, utbildar och skriver böcker. Hon har bland annat skrivit Händernas Språk om Joakim Roos och Resan till Sverige från Finland som krigsbarn om Anneli Palmgren. Dessutom har hon skrivit en bok om sitt eget liv, Resan mot det omöjliga – En frisörs resa mot doktorshatten.

Genom det akademiska skrivandet fann Gunilla glädjen i att skriva. Det har resulterat i tre beskrivningar av spännande frisörer; Anneli Palmgren, Joakim Roos och Gunilla själv. Genom det akademiska skrivandet fann Gunilla glädjen i att skriva. Det har resulterat i tre beskrivningar av spännande frisörer; Anneli Palmgren, Joakim Roos och Gunilla själv. Genom det akademiska skrivandet fann Gunilla glädjen i att skriva. Det har resulterat i tre beskrivningar av spännande frisörer; Anneli Palmgren, Joakim Roos och Gunilla själv. 

Att välja
Tillsammans med maken Vilgot bor Gunilla i en paradvåning, som dessutom har en liten privat trädgård, på Södra Vägen i Göteborg. Hennes liv började dock i en något mindre flärdfull miljö. Hon växte upp i det nybyggda bostadsprojektet Solgårdarna på Hisingen i Göteborg där hon skulle samsas med både föräldrar och tre äldre syskon på två rum och kök.
Det gick riktigt bra för Gunilla i skolan och när det var dags för studenten gick hon ut realskolan med fina betyg. Trots att alla hennes klasskamrater gick vidare till akademiska studier valde Gunilla att bli frisör, precis som väninnan Sonja.

– Att välja yrke är verkligen något extremt, utropar Gunilla. Min mamma ville att jag skulle läsa vidare och bli lärare, men jag skulle bestämt bli frisör.

Som framtiden snart skulle utvisa fick både Gunilla och hennes mamma som de ville men det tog ett par år innan Gunilla hittade tillbaka till klassrummet igen.

Ung och temperamentsfull
Som ung frisör engagerade sig Gunilla i Frisörföretagarna och i facket. På ett fackföreningsmöte fick hon reda på att det enligt den officiella lönelistan, som alla arbetsgivare gick efter, betalades ut olika lön till kvinnor och män för samma arbete. Listan gick från högt till lågt; manliga herrfrisörer, kvinnliga herrfrisörer, manliga damfrisörer och till sist kvinnliga damfrisörer.

– Jag blev vansinnig! Jag var ung och temperamentsfull och ställde till ett himla liv på det där mötet. Efter det så blev det faktiskt en förändring och damfrisörer fick samma lön, oavsett kön. Det var inte någon som hade sagt något tidigare, det bara accepterades.

Som ung frisör engagerade sig Gunilla i Frisörföretagarna och i facket.Som ung frisör engagerade sig Gunilla i Frisörföretagarna och i facket.

Något som också bara accepterades var att unga frisörer under utbildning ofta användes av sina chefer till uppgifter som inte stod i kontraktet och som inte var förenliga med rollen som frisör. Det var inte ovanligt att eleverna fick sopa golv, tvätta bilar eller passa chefens barn. Alla gjorde som chefen sa, men inte Gunilla.

– Om man gör det man ska, och man gör det bra, så kan man faktiskt säga ifrån när man blir ombedd att göra saker man faktiskt inte ska. Min mamma var fantastisk! Hon fostrade oss fyra barn att säga ifrån och inte vara rädda att stå på oss.

Yrket först
Redan som 17-åring hade Gunilla en fästman och hon gjorde allt enligt ”regelboken”. Hon bestämde sig tidigt för att inte ”drabbas” av att bli med barn och på så sätt tvingas in i hemmafrurollen innan hon hade ett yrke, något som skedde för många unga kvinnor i hennes omgivning.

När hon väl hade blivit frisör förlovade de sig, köpte hus och flyttade in samma dag som bröllopet. När första barnet, Mirja, väl kom var Gunilla föräldraledig i fyra månader innan chefen ringde och undrade om hon kunde komma in och jobba lite extra. Vips så hade Gunilla fixat dagmamma och stod med saxen i högsta hugg på salongen.

Åtta dagar
När barn nummer två kom till världen beslutade sig Gunilla för att bli hemmafru. Det gick sådär. Gunilla var hemmafru i sammanlagt åtta dagar innan frisörskolan på Järntorget plötsligt kontaktade henne och undrade om hon ville bli lärare i deras praktiksalong. Visst ville hon det!
– En flygande kråka fångar alltid något, som jag brukar säga. Mycket av det jag har gjort har ramlat på mig, och jag har alltid sagt ja. Livet är så roligt hela tiden om man gör nya saker och att undervisa var verkligen jättekul!

Gunillas drivkraft har alltid varit att anta nya utmaningar. Hon älskar att lära nytt och att lära ut till andra.Gunillas drivkraft har alltid varit att anta nya utmaningar. Hon älskar att lära nytt och att lära ut till andra.Gunillas drivkraft har alltid varit att anta nya utmaningar. Hon älskar att lära nytt och att lära ut till andra.

Att undervisa var så roligt att Gunilla snart sökte in till lärarhögskolan för att bli behörig. Hon kom in i Stockholm och efter ett år var hon färdig lärare. Men det hade ett pris. 

– Jag bodde ute i skogen utanför Göteborg med man och två barn och veckopendlade till Stockholm. När jag kom hem på helgerna skulle jag tvätta och laga mat för hela veckan så att min man kunde ta hand om barnen ensam på vardagarna. Det blev en väldig kontrast till studentlivet i en liten lägenhet på 17 kvadrat i Stockholm där jag gick ut och dansade och hade oerhört roligt!

När hon var klar med utbildningen hade hennes yngsta dotter, Victoria, smittats av borrelia som på den tiden var en okänd sjukdom. Bristande kunskap och outvecklade behandlingsmetoder gjorde att hon fick en funktionsnedsättning. Det blev en för stor påfrestning på det redan ansträngda äktenskapet. Gunilla valde att skilja sig från sin man och flytta till en lägenhet på Linnégatan i stan tillsammans med barnen.

– Vi hade bara min lärarlön att leva på så det var knapert och vi kunde aldrig unna oss någonting egentligen. Ibland struntade vi i det och gick ut och åt pizza på restaurang.

Hair Art School
Gunilla fick jobb som frisörlärare på Ester Mosessons Gymnasium. Där träffade hon Vilgot som hon sedan följts åt med resten av livet, både privat och i arbetslivet. Tillsammans öppnade de Hair Art School – en privat skola med vidareutbildningar och fördjupningskurser i allt som frisörerna kunde tänkas vilja lära sig mer om.

– På Hair Art School var det vuxna som själva betalade för sin utbildning och motivationen var jättehög. De vågade ställa alla frågor och kom med nya idéer till ämnen som de ville lära sig mer om. Vi utvecklade därför flera fördjupningskurser som jag höll i och det jag inte kunde från början fick jag ju lära mig så jag blev också stimulerad hela tiden.
Det var också Vilgot som introducerade Gunilla till tävlandet och genom åren har hon bland annat tävlat i SM, EM och VM.

När Gunilla doktorerat lät Vilgot göra ett halsband med doktorshatten i guld, så att hon alltid kan bära den med sig.När Gunilla doktorerat lät Vilgot göra ett halsband med doktorshatten i guld, så att hon alltid kan bära den med sig.När Gunilla doktorerat lät Vilgot göra ett halsband med doktorshatten i guld, så att hon alltid kan bära den med sig.

Guldkammen och Årets Frisör
På grund av hennes arbete med Hair Art School och att hon i sin B-uppsats påvisat hur viktigt det är med samverkan mellan skola och bransch vann Gunilla Årets Frisör och Guldkammen 1993. Två utmärkelser hon är väldigt stolt över.

– Det var en fantastisk upplevelse! När man blir känd och dessutom gör något lite udda så blir det uppmärksammat. Det var stort att en frisör skrev en akademisk uppsats om just frisöryrket. Dessutom hade jag blivit lite känd i branschen runt om i landet eftersom jag åkte runt och undervisade, tävlade och höll i visningar.
Vid en av de många intervjuerna efter att ha vunnit Guldkammen fick Gunilla frågan: ”Nu när du vunnit allt, vad ska du göra härnäst?” och Gunilla svarade: ”Jag får väl doktorera!”. Det var inget hon hade tänkt på tidigare och hon hade heller ingen aning om hur man går tillväga för att doktorera men sagt och gjort, Gunilla hade nu siktet inställt på doktorshatten.

Livet som doktorand
En ny tid med pendlande mellan Göteborg och Stockholm började när Gunilla äntligen kom in som doktorand på KTH. Trots att hon hade alla akademiska meriter som krävdes blev hon inte mottagen med öppna armar av varken professorer eller studiekamrater.

– Jag kände att de inte ville att jag skulle vara där och om jag inte varit väldigt stark i mig själv så hade jag hoppat av. Jag tror att det är många som känner så när de ska bryta sig loss från en värld till en annan, att man måste vara väldigt stark. Jag sa alltid att jag är frisör, för det är det jag är i mitt hjärta, men jag blev alltid överkörd vid grupparbeten och det var många skämt och gliringar på min bekostnad. Det var något jag aldrig hade upplevt förr. Det tog nästan två år innan de insåg att jag faktiskt hade något att komma med.

Trots motståndet var det ändå mödan värd när hon efter fyra år fick ta emot sitt diplom och sin doktorshatt vid promotionen i Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm.

Under Gunillas ordförandeskap hos Frisörföretagarna ökade medlemsantalet i föreningen rejält.Under Gunillas ordförandeskap hos Frisörföretagarna ökade medlemsantalet i föreningen rejält.

Första någonsin
Inte långt där efter blev Gunilla headhuntad av Frisörföretagarna. På grund av ett stort medlemstapp under flera år sökte de efter någon som hade kunskap och driv nog att vända den nedåtgående trenden. Gunilla tyckte att det lät intressant så hon ställde upp i valet och utsågs till den första kvinnliga ordföranden i Frisörföretagarnas historia.

– Det var ett tufft jobb, att få personalen att förstå att de var där för medlemmarnas skull, inte för sin egen. Det var många normer på kontoret som skulle brytas. Jag fick hela tiden tänka på att jag inte gjorde det för att bli älskad, för det blev jag inte. En stark kvinna som står på sig får mycket i ryggen. Men det var viktigt att bryta trenden när ordförandeposten hade hafts av enbart män i 98 år, i en organisation som består av 95 procent kvinnor. Det visade andra kvinnor att det var möjligt och sedan dess har det växlat mellan manliga och kvinnliga ordföranden.

Under Gunillas ordförandeskap ökade medlemsantalet i föreningen rejält. En av hennes största bedrifter under dessa fyra år var när hon lyckades få en ansökan till ett EU-projekt godkänd där föreningen beviljades fyra miljoner till att vidareutbilda medlemmarna i det de behövde utbildas i.
Gunilla hade stor nytta av sin doktorsexamen inom organisationsvetenskap under tiden som ordförande i Frisörföretagarna. De kunskaperna fick hon också nytta av när hon senare blev erbjuden posten som Vice VD för Grazette of Sweden.

– På Grazette var det verkligen jättekul för jag fick än en gång använda min hjärna på ett helt annat sätt. Som Vice VD fick jag möjlighet att strukturera om företaget, hjälpa det att växa och ta hand om personalen. Bland annat 16 säljare, vilket inte alltid är det lättaste, säger Gunilla med ett leende.

Efter åtta år på Grazette valde Gunilla att säga upp sig och gå i pension, 66 år gammal. Som vanligt när Gunilla har bestämt sig för att inte arbeta lockas hon till nya utmaningar. Därför startade hon upp konsultbolaget, Gunilla Consulting, genom vilket hon håller föreläsningar, skriver böcker och annat hon kan engagera sig själv och sin omgivning med.

På Södra Vägen i Göteborg har Gunilla sin egen lilla gröna oas mitt i stan.På Södra Vägen i Göteborg har Gunilla sin egen lilla gröna oas mitt i stan.

Mot sydligare breddgrader
När den nordiska kylan smyger sig på efter sommaren styr Gunilla och Vilgot kosan mot sydligare breddgrader. I en liten stad söder om Alicante i Spanien har de ett hus med en större trädgård än den på Södra Vägen i Göteborg. Där planterar de blommor, laddar batterierna, njuter av solen och planerar för nästa äventyr.
När jag frågar Gunilla vad nästa bok ska handla om svarar hon snabbt ”Spanien”. Efter ett par sekunder inser hon att hon ju nu har sagt det högt, och att det kommer på print, svart på vitt. Så nu väntar vi med spänning!

Text: Camilla Svensson
Foto: Linn Carlson


ANNONS