Annons

Ikoniska frisyrer

Ikoniska frisyrer
21. december 2018 bal@freemindsmedia.com

21 december 2018

Ikoniska frisyrer

Trender kommer och går och kommer igen. Vi blickar ofta bakåt i tiden för att inspireras av de som påverkat modet genom att bryta normer, gå sin egen väg och skapa sin egen ikoniska stil. 

Kurt Cobain, från Nirvana, gjorde den ovårdade, nyvakna looken trendig. Kurt Cobain, från Nirvana, gjorde den ovårdade, nyvakna looken trendig.

Diana Ross, Sinéad O’Connor, David Bowie, Farrah Fawcett, Curt Cobain och Jackie Kennedy Onassis har alla representerat eller utmanat det rådande idealet och deras stil kommer alltid att tolkas på nya sätt och följa med tiden. 

David Bowie

David Bowies Hockeyfrilla

Den påhittade karaktären, Ziggy Stardust, är en av David Bowies mest kända alteregon. Det är också till Ziggy, i full glamrockmakeup, som den röda hockeyfrillan hör till. Hans frisör, Suzi Ronson, berättade för Daily Mail att David fick idén till frisyren från en bild på en av modellerna för designern Kansai Yamamoto. Med dåtidens produkter fick hon vara kreativ för att få Davids mjuka hårstrån att stå upp – en antimjällprodukt gjorde susen.

Kurt Cobain

Kurt Cobains ovårdade look

Den största frontfiguren för grungen i början på 90-talet var Kurt Cobain från Nirvana som prydda både killars och tjejers väggar. Det har sagts att hans nyvakna look kom till för att han var för lat för att tvätta håret. Grungen var först en rörelse som handlade om anti-konsumtion, som en reaktion på 80-talets yuppies, men spred sig till fler och fler och blev allt mer kommersiell.

Farrah Fawcetts

Farrah Fawcetts flikiga lockar

Farrah Fawcett blev synonym med en av 70-talets stora trendfrisyrer. Det stora, långa håret med flikar som böjdes bort från ansiktet var en dröm för många kvinnor då som nu. Farrah, och frisyren, fick sitt stora genomslag med rollen som Jill i Charlies Änglar. Frisyren var ett signum för Farrah. Hennes omåttliga popularitet och ikoniska look gjorde att hon dessutom fick en egen hårproduktserie som såldes i USA på 70-talet. Idag är 70-talet hetare än någonsin och referenserna till Farrahs flikiga svall haglar på catwalks och modebloggar.

Se även: The Rockin’ 50s

Jacqueline Kennedys Bouffant

Jacqueline Kennedys bouffant

På 60-talet fick bouffanten mer volym och en av frontfigurerna för den nu klassiska frisyren var Jacqueline Kennedy, senare Onassis. Hennes korta, mörka lockar tuperades, sprayades och lockades av världens första kändisfrisör Kenneth Battelle, mer känd som Mr. Kenneth. Det gick rykten om att Jackie bar peruk när hon var Amerikas första dam, men det har hon aldrig själv bekräftat.

Diana Ross

Diana Ross stora volym

Det är ingen hemlighet att Diana Ross, The Boss, använde peruker och löshår för att få till hennes voluminösa lockar, men vad gör det när resultatet är en legendarisk look? Hennes stora hår med naturlig textur gjorde hennes profil direkt igenkännlig. Hon var alltid självsäker i sitt frisyrval och hennes scenframträdanden var som hårshower med massor av olika frisyrer att inspireras av.

Sinéad O'Connor

Sinéad O’Connors buzz cut

Videon till irländska Sinéad O’Connors cover av Princes låt “Nothing Compares 2 U” vann 1990 MTV Video Music Awards: Video of the Year. Genom låten och videon blev hon världskänd och hennes korta hår blev en riktig power-symbol. I en intervju med Oprah förklarade Sinéad att hon gick till en barberare och rakade av sig håret efter att hennes skivbolag sagt att hon skulle ha långt hår och kortkorta kjolar. Sinéad kände att hon ville ha en look som höll männen, som på den tiden hade lite svårt att hålla fingrarna i styr, så långt borta som möjligt. Det korta håret hjälpte henne att hålla de mest närgångna männen på avstånd och har gjort hennes look odödlig. För ett par år sedan anammade modellerna Ruth Bell och Cara Delevingne samt skådespelaren Kirsten Stewart den korta looken och gjorde den superhet igen.

Text: Camilla Svensson

Denna artikeln kan också läsas i vårt onlinemagasin.


ANNONS