Annons

Maria Oldenstedt – En målmedveten fighter

Maria Oldenstedt – En målmedveten fighter
20. februari 2019 Cecilia Lindahl
Maria Oldenstedt

20 februari 2019

Maria Oldenstedt – En målmedveten fighter

Text & Foto: Camilla Svensson

Skaparkraften har alltid varit stark hos Maria Oldenstedt. Med ena foten i frisörbranschen och den andra i makeupens värld står hon stadigt, även när det blåser.

Maria Oldenstedt håller precis på att säga adjö till dagens sista kund när jag kliver in genom dörren till Oldenstedt & Co på Odengatan i Stockholm. Kunden ser ut som en superstar i kort, lila hår. Det är hemtrevligt i salongen och det blir bara mysigare av att Marias fem månader gamla bebis ligger och sover i en vagn och hunden Leon ger mig ett hjärtligt välkomnande. När kunden har gått får jag en kram, vi slår oss ner i salongen och pratar. Trots att det är första gången jag träffar Maria är det som om vi har känt varandra länge. Hon är öppen, ärlig och har aldrig långt till ett skratt.

Fascination för att skulptera

Maria, som från början är från Västerås, valde att börja på frisörutbildningen i Örebro eftersom det var den enda utbildningen som innehöll makeupundervisning. Hennes dröm var aldrig att bli frisör men efter två år på skolan insåg hon plötsligt frisöryrkets charm och möjligheter.

– Det tog ganska lång tid innan jag tyckte att det var kul med frisörbiten, jag skulle ju bli makeupartist! När jag insåg att det faktiskt gick att skapa med hår, att det inte bara var tekniskt, blev det roligt. Intresset för makeup började dock tidigt, redan som nioåring la hon sin första makeup på sin mamma. Det handlade inte så mycket om skönhet i sig, utan snarare fascinationen av att skulptera och ändra ett ansikte.

I arkivet

I arkivet: den här höga uppsättningen var en del av en visning som Maria gjorde för Toupéma Belgal.

Att skapa med hår

När Maria upptäckte att det faktiskt gick att skapa med hår, att det inte bara var tekniskt, insåg hon hur kul det var och att hon faktiskt hittat rätt.

– Att lägga makeup var ett sätt att måla som kom naturligt för mig. Jag började tidigt plocka mina kompisars ögonbryn. På den tiden plockade vi bort väldigt mycket, vilket vi får lida för idag, men trots att de inte var så tjocka var de alltid symmetriska och väldigt fina.

Efter examen flyttade Maria tillbaka till hemstaden Västerås men det dröjde inte länge innan hon drogs till storstaden Stockholms möjligheter. Hon hade fortfarande siktet inställt på att jobba med makeup.

– Visst, jag kunde göra bröllops- och festmakeup i Västerås men det fanns inte fotojobb och magasin på samma sätt. Eftersom jag ville jobba med makeup tog jag en kurs i Stockholm och flyttade dit.

Konsultationen är A och O för Maria.

Konsultationen är A och O för Maria. Hon vet att hon behöver en timme tillsammans med en kund som ska klippas för att hon ska kunna göra sitt jobb på bästa sätt.

I källaren på Oldenstedt & Co

I källaren på Oldenstedt & Co finns det massor av förvaring för Marias kreativa verk. Hon har till och med ett eget kreativt rum där skaparkraften får flöda fritt.

I källaren på Oldenstedt & Co finns det massor av förvaring för Marias kreativa verk. Hon har till och med ett eget kreativt rum där skaparkraften får flöda fritt.

Ströjobb och kontinuitet

Makeupbranschen är inte lätt att slå sig in i. Det är vanligt med ströjobb och det blir inte samma kontinuitet som med kunder som kommer in till salongen var sjätte vecka. Maria har, under hela sin karriär, haft sina frisörkunder som bas och de har möjliggjort att hon kunnat ta frilansjobb inom makeup. När hon hade etablerat sig i Stockholm var första steget att lära känna fotografer och nyckelpersoner i mode- och reklambranschen för att på så sätt kunna få erbjudanden.

– Genom skolan fick jag följa med och göra hår när en av lärarna skulle göra makeup till en företagstidning. Det var stora kvinnliga företagare som skulle fotograferas och det var verkligen häftigt! På det sättet fick jag in en fot och sedan byggdes det organiskt

Några av Mairas kreativa verk. Med bilden till vänster vann Maria kategorin Avantgarde i Årets Frisör 2008 vilket väckte hennes passion för att skapa kreativt hår. Foto: Teodor Möller.

ANNONS