Annons

Q&A med Chriss Berner

Q&A med Chriss Berner
21. oktober 2016 bal@freemindsmedia.com

21. oktober 2016

Q&A med Chriss Berner

Frisör på Novo i Stockholm, frilandstekniker för Schwarzkopf Professional och medaljör i frisör-SM, -EM & -VM.

Chriss Berner, frisör på Novo i Stockholm, frilandstekniker för Schwarzkopf Professional och medaljör i frisör-SM, -EM & -VM.

Var arbetar du och hur länge har du arbetat där?
Jag arbetar på och äger NOVO i Stockholm sedan 2013. En av mina stora drömmar har alltid varit att ha en egen salong. Jag jobbar också som frilandstekniker för Schwarzkopf Professional.


Vilken är din bästa upplevelse som frisör?
Det måste vara när jag tog guld i Frisör-EM i Wien 2012. Jag har också VM-brons i lag 2011 och 2012 och har sedan dess även tagit SM-guld 2014 samt 2016 som jag också är väldigt stolt över. Mitt tävlande i frisörlandslaget genom organisationen Hairsweden har verkligen format mig till den frisör jag är idag.


Var har du utbildat dig?
Gymnasieutbildning med inriktning Frisör på Sjödalsgymnasiet i Huddinge. Det var där jag blev introducerad till tävlandet av min fantastiska lärare Sevina Buyukbalik. Jag minns hela skoltiden som jätterolig och är så tacksam över att jag fått en så fin utbildning.


Vilken svensk frisör ser du mest upp till?
There is only ONE, Joakim Roos. Jag tror att alla som haft förmånen att samarbeta med honom intygar att han, i vår bransch, är något utöver det vanliga. Joakim besitter en sån otroligt bred kunskap och förståelse för design, form och teknik. Många av mina framgångar i yrkeslivet och frisörlandslaget har jag honom att tacka för och det är också därför han är den internationella frisören jag ser mest upp till.


Vilken frisörsax använder du?
Jag använder bara saxar från Excellent edges. Saxen är frisörens viktigaste verktyg och den kvalitén fick jag tidigt lära mig att aldrig tumma på. Jag är jättenöjd med alla mina saxar!


Vilken är din favoritprodukt?
Volume up från Schwarzkopf Professional. Fantastisk finish produkt på alla hårlängder som gör att du kan arbeta fram textur och definition utan att håret tyngs ner, perfekt även i uppsättningar.


Hur ofta utbildar du dig inom frisöryrket?
Så ofta jag bara kan. Jag anser mig vara väldigt nyfiken på allt nytt som finns i frisörbranschen och vill testa och lära mig allt! Men jag måste faktiskt slå ett slag för att man också måste investera tid till att träna på nya tekniker själv. Jag har alltid flera dockhuvuden nära till hands för att ge mig själv total kreativ frihet där jag kan testa olika färg-, klipp- och formtekniker utan att låta mig hållas tillbaka av kundens önskemål. Ofta tror jag att frisören fastnar i gamla mönster vilket gör att man upplever att man kör fast. Vi måste alltid träna för att kunna utvecklas!


Varifrån får du inspiration?
Självklart får jag inspiration från trender, mode, arkitektur, konst, ja lite allt möjligt. Det är svårt att filtrera bort alla intryck som man hela tiden undermedvetet tar in. Men jag tror ändå att utmaningar inspirerar mig mest. Ibland vid konsultationen på salongen kan jag försöka tänka: Undra hur jag hade bedömt det här hårets utgångsläge om allt jag såg var i gråskala, var hade jag ljusat upp/dämpat färgen? Saknar den befintliga formen volym någonstans? Om jag bara får framhäva EN sak, vad väljer jag då?”


Vilken kändis hade du velat göra en helt ny frisyr på?
Jag har alltid tyckt att Robyn är väldigt schysst klippt och färgad. Hon känns som en rolig och kreativ kund att ha i stolen, sen vet jag inte om hon hade fått en helt ny frisyr, men jag gillar hennes stil och formspråk och man kan nog få göra rätt roliga grejer med hennes hår.


Var är du i din karriär om fem år?
Jag driver fortfarande NOVO men möjligtvis i ännu större regi. Jag fortsätter att utvecklas som företagare och frisör och får förtroendet att göra roliga uppdrag som utvecklar mig och folk omkring mig. Förhoppningsvis har jag fortfarande en fot kvar i tävlingsvärlden men kanske inte alltid genom att stå på tävlingsgolvet och kamma själv. Det vore roligt om mina idéer fick möjlighet att nå ut till fler genom till exempel fotojobb och liknande.

Läs även: Schwarzkopf Professionals team backstage på Eurovision

Den här artikeln kan även läsas i femte utgåvan av Hair Magazine, 2016.

..


ANNONS