Annons

Q&A med Richard Mannah – Inspirerande talang från ”down under”

Q&A med Richard Mannah – Inspirerande talang från ”down under”
14. mars 2019 Sofia
Q&A med Cesar Eugenio

14 mars 2019

Q&A med Richard Mannah – Inspirerande talang från ”down under”

Richard Mannah är ursprungligen från Australien och har arbetat med hår i 24 år. Han har tidigare arbetat med utbildning och shower för Toni&Guy i London och är idag International Artistic Director för JOICO. Vi mötte den prisbelönta frisören på JOICO’s produktlansering i Berlin.

Varför valde du att bli frisör? 

Jag valde att bli frisör för att min farfar var frisör. Jag har alltid älskat att se på när han klippte hår så det blev naturligt för mig att klippa andra när jag gick i skolan. Jag brukade klippa mina vänners, larares och familjemedlemmars hår. Därför blev det en naturlig övergång till att börja arbeta med det då det var något jag tyckte om att göra och tyckte var väldigt roligt. Jag älskar fortfarande att se ett långt hår innan man börjar arbeta med och sedan se resultat efteråt och det självförtroendet det ger personen- Det får mig att känna mig så bra när jag får andra att känna sig bra och det är därför jag fortsatte att arbeta med hår.

Vilket är ditt mest minnesvärda ögonblick från din karriär?

Jag har väldigt många olika minnen. Att resa världen runt och skapa shower. Jag tror en av höjdpunkterna och ett av de bästa minnena jag har är när jag vann London Hairdresser of the Year på British Hairdressing Awards år 2011. Det är en väldigt stor utmärkelse att få. Det har alltid varit en dröm sedan jag började som frisör och sedan många, många år senare, under mitt sista år, vann jag London Hairdresser of the Year. Det är ett härligt minne som alltid kommer ge mig ett leende på läpparna när jag tänker tillbaka på det.

Om du skulle välja ett annat yrke, vad skulle det vara?

Kock! Jag älskar att laga mat. Det är ganska likt frisöryrket då det är väldigt konstnärligt och kreativt. I frisöryrket, när du klipper, fönar och stylar håret så försöker man verkligen att göra håret personligt och skapa något individuellt. Det är precis som matlagning – du mäter, tillsätter ingredienser kryddar med lite salt och andra örter som behövs. Då skapar man också något personligt. Jag menar att det finns många likheter mellan matlagning och frisöryrket. Inte minst likheten i att man ger en service till människor! Det är något jag tycker om; att ge något till människor.

Var finner du inspirationen till att arbeta med hår?

Det kan komma från många olika ställen. Det kan komma från människor på gatan, från Instagram, magasiner, catwalks eller från naturen. Jag var nyligen i Jamaica där vi åkte ut för att snorkla, och under ytan när jag såg alla koraller och fiskar i alla olika färger tänkte jag ”detta är så inspirerande”. Jag tror inspiration kan komma från allt runt omkring oss, så länge vi har våra sinnen och ögon öppna.

Varför valde du att arbeta med JOICO?

Det var en väldigt naturlig övergång för mig. Efter att ha arbetat med Toni&Guy i många år var jag i Australien och gjorde en photoshoot med min bror, som är fotograf, och då hade han även en photoshoot med JOICO Australia. Han sa då ”Richard, de behöver en som gör håret. Varför gör inte du det? Du är ju i Australien, kom och jobba med mig på photoshooten!”. Sagt och gjort! De älskade det och efter photoshooten ringde de till JOICO America och sa ”Hör här, Richard har bas i New York, han är en fantastisk frisör”. För att göra en lång historia kort; jag mötte en kvinna som är ansvarig för PR & Communications som jag kom väldigt bra överrens med. Så hon sa ”Vet du vad? Jag vill att du ska göra hår för oss”. Så jag började med att göra shoots och step-by-steps, och så blev det bara mer och mer arbete med dem och jag trivdes otroligt bra. Sedan blev jag Global Guest Artistic Director och nu arbetar jag som International Artistic Director för JOICO.

Hur länge har du arbetat med JOICO?

Nu har jag varit med JOICO i 1,5 år. De senaste sex månaderna har det varit mycket fokus på produktlansering av Defy Damage och kurser och upplärning. Grunden till att jag älskar det, utöver att få arbeta med så duktiga och talangfulla människor som förstår industrin, frisören och de behov som både frisören och kunden har, är att de har en produkt som gör håret friskt och starkt. Alla vill ju ha friskt hår! Oavsett om man är gammal, ung har kort eller långt hår. Sunt hår är lyckligt hår. Att få vara involverad i ett sällskap vars primära fokus är sunt hår har varit en vändpunkt för mig.

Har du satt några speciella mål som du vill uppnå?

Jag har gjort väldigt många saker men det är alltid bra att ha mål. På det sättet växer man personligt och utvecklar sig själv. Oavsett hur mycket succé eller hur mycket erfarenhet man har kan man inte luta sig tillbaka på gårdagens framgångar. Jag vill alltid utveckla mig. Jag vill alltid känna mig lite obekväm i livet för när man är bekväm så växer man inte. Det är först när du träder ut ur din comfort zone och provar något nytt och annorlunda som du arbetar med dig själv och på att förbättra tekniker och sättet du arbetar med hår på.

Är det några frisörer du ser upp till?

Antoni Mascolo är en frisör jag alltid kommer se upp till och bli inspirerad av, inte bara på den kreativa hårsidan men även på sättet han talar på scenen och kommunicerar med publiken. Även frisörer som Eugene Souleiman, som är väldigt konstnärliga och kreativa, älskar jag. Jag har arbetat med honom på fashion weeks. Det är flera frisörer som jag hela tiden inspireras av, både frisörer som är väldigt kända och frisörer som inte alls är kända. En bild av en frisörs arbete, oavsett vem det är, kan vara en inspirationskälla.

ANNONS