Annons

VIDAL SASSOON – mannen, myten, Guden

VIDAL SASSOON – mannen, myten, Guden
9. maj 2019 bal@freemindsmedia.com

09 maj 2019

VIDAL SASSOON – mannen, myten, Guden

Få personer, om ens någon annan, har förändrat frisörsyrket och hur vi ser på hår som den evige Vidal Sassoon. Hair Magazine hyllar denna ikon och inspiratör genom att titta tillbaka på hans spännande och inspirerande liv.

”If you don’t look good, we don’t look good”
Alla har något att säga om Vidal Sasson. Inte minst Vidal Sasson själv. Och alla är vi ense om att ingen förändrat yrket som just, Vidal Sasson.

– Han ändrade sättet vi alla såg på hår. Före Sassoon fanns det bara uppsättning och hårspray, man ville bara få det högt och konstlat. Men plötsligt kunde man dra fingrarna genom sitt hår, det var så himla frigörande! berättar Grace Coddington, före detta modell för Vidal Sassoon, numera creative director på Vogue.

Bodde på fosterhem
Men vi är inte där riktigt än. Vi börjar från början. Vidal Sasson föddes 1928 i Hammersmith utanför London. Hans far lämnade familjen när Vidal var tre år gammal och hans mor blev senare tvingad att placera Vidal och hans yngre bror på fosterhem. Hon hade helt enkelt inte råd att försörja dem ensam. Vidal stannade på fosterhemmet tills han var 11 år, då hans mor gifte om sig. Andra världskriget tog över Europa, och som tonåring och jude kände Vidal ett stort behov av att hjälpa till så han agerade budpojke åt armén. Samtidigt tog hans mamma med honom på en salong, hon ville att han skulle bli frisör, något som han själv först inte var så intresserad av. Men ödet ville annorlunda.

– Jag ville egentligen bli fotbollsproffs, men Raymond såg något i mig, berättar Vidal själv i filmen “Vidal Sassoon: the movie”.

1970, Vidal är i New York för att visa upp sina kunskaper för en fascinerad publik.
1970, Vidal är i New York för att visa upp sina kunskaper för en fascinerad publik.


En talag för hår
Men det visade sig snabbt att lärlingen Vidal hade en ådra för det här med hår. Under överseende av Raymond Bessone, eller Mr Teasy-Weasy som han också kallades, lärde han sig grunden till det som senare komma skulle.

– Han lärde mig verkligen klippa, jag hade aldrig nått dit jag har, om det inte vore för honom. Han tvingade mig också att ta tal-lektioner för att tvätta bort min east end-engelska, sa Vidal senare i en intervju 2010.

Stod upp mot fascismen och rasismen
Men även om Vidal nu kommit in på frisörspåret så kunde han inte släppa det ansvar som Andra Världskriget lagt på hans axlar. Som sjuttonåring blev han medlem i en judisk förening som satte stopp för den allt mer utbredda fascismen i London och Vidal blev omskriven som en “anti-fascist warrior-hairdresser”. Några år senare skulle han åka till Israel för att hjälpa Israeliska Försvarsmakten att kämpa i det Arabisk-israeliska kriget. Under en intervju har han beskrivit dessa år som “de bästa i hans liv” då han menar att han som jude äntligen fick återupprättelse efter 2000 år av förtryck.

1967, Vidal klipper Mia Farrow inför filmen Rosemary’s Baby framför ett massivt pressuppbåd.
1967, Vidal klipper Mia Farrow inför filmen Rosemary’s Baby framför ett massivt pressuppbåd. Han visste hur man skapade rubriker!


Öppnade salong
Väl tillbaka i London öppnade Vidal sin första salong 1954 i det posha området Mayfair och hans mål var tydliga. Han skulle designa nya, mer effektiva hårstilar.

– Om jag skulle satsa på frisöryrket så ville jag förändra saker. Jag ville eliminera det onödiga och överflödiga och verkligen komma ner till grunden med enkla vinklar och former, så länge det passar kvinnans ansikte och benstuktur, berättar Vidal i filmen om hans liv “Vidal Sassoon: the movie”.

Tog nio år
Och som han skulle förändra saker. Men det kom inte över en natt. Vidal säger själv att det tog honom ungefär nio år att komma fram till det som skulle ge avtryck på resten av världen. Vidal inspirerades starkt av Bauhaus arkitektur, den rena estetiken. Hans signum blev frisyrer som förenklade för kvinnan. Aldrig förr hade kvinnan kunnat gå från duschen eller sängen och direkt ut på stan. Aldrig mer skulle man tvingas sova på rullar eller göra en spraytyngd bikupa.

– För mig betyder hår geometri och vinklar. Min idé var att klippa form in i ett hår, att se på håret som ett material med textur och ta bort allt det överflödiga. Det här var efter kriget då kvinnorna gick tillbaka till sina jobb och inte hade tid att sitta under en hårtork i flera timmar längre. Kvinnan tog tillbaka sin makt, sa Vidal till New York Times 1993.

1963, Vidal klipper designern Emmanuelle Khanh, alla designers ville få sitt hår klippt av mästaren.1963, Vidal klipper designern Emmanuelle Khanh, alla designers ville få sitt hår klippt av mästaren.


Skaka på huvudet
Plötsligt kunde kvinnan ruska på håret, borsta det eller dra fingrarna genom det och håret skulle omedelbart falla på rätt plats. Så otroligt befriande. Hans mest kända frisyr blev naturligtvis den så kallade “five-pointcut”. Frisyren som kunde stylas till perfektion genom en enkel huvudskakning.

– Han gjorde den inte för mig, han gjorde den PÅ mig. Det var en häpnadsväckande frisyr, ingen har gjort den bättre sen dess och den frigjorde alla, berättar Grace Coddington som var Vidals modell första gången han visade upp denna berömda frisyr.

Spreds som en löpeld
Med den berömda frisyren i bagaget adderade Vidal på sin berömmelse genom att klippa och senare fotografera Nancy Kwan. Bilden skulle senare spridas världen över på flertalet Vogue-omslag och Vidals berömmelse blev ett faktum.

– Det var med Nancy-sessionen som jag verkligen förstod att vi hade hittat fram, det var nu det hände, säger Vidal.

Och som det hände. Vidal blev världskändis och förstasides-stoff för tidningar som the New York Times. Vidal förstod också vikten av att vinna över Amerika. Han flyttade till New York och senare till Los Angeles. Här lyckades han starta sitt produktmärke “Vidal Sasson” i början av 70-talet. Något som skådespelaren Michael Cane tog äran för.

– Jag sa till honom att han måste ha något som jobbade åt honom när han sov. Jag sa att han måste göra schampo och andra produkter, minns Michael Cane.

Vidal Sassoon med Francesca Thyssen på ryggen, år 1981

Vidal Sassoon var en aktiv man som bl.a. praktiserade yoga. Till höger visar han sin styrka med Francesca Thyssen på ryggen, medan de båda är modeller för den nya jeansserien designad av Sassoon, år 1981. 

TV-stjärna
Produktserien blev naturligtvis en omedelbar succé och sloganen “If you don’t look good, we don’t look good” blev allmänt känt världen över. Men det var inte bara hår för Vidal. I USA där alla älskar en riktig kändis blev han också en tv-personlighet. Tillsammans med sin dåvarande fru Beverly programledde han en egen livsstil-show “Your new day with Vidal Sasson”. Den varade bara en säsong, men var enligt Vidal själv en fest hela vägen.

Efter tv-serien blev det mer business för Vidal då både produktserien och hans namn sålde som smör. Fler Sasson-salonger började poppa upp och skolor öppnades och allt fler kunde ta del av Vidals sätt att klippa hår. Ett arv som är lika aktuellt än idag.Ju äldre Vidal Sasson blev desto mer fokuserade han på yoga och inre lycka. Han sålde så småningom sitt stora imperium och började hänge sin tid åt filantropi. Bland annat engagerade han sig mycket i arbetet efter stormen Katrina och han startade ett center för forskning kring antisemitism. 2011 blev det offentligt att Vidal led av leukemi och gick bort året därpå, den 9 maj 2012 omgiven av sin familj. Det finns ingen tvekan om att Vidal har påverkat oss alla och reaktionerna på hans död var översvallande.Yoga och välmående

– Sasson revolutionerade hur alla bär sitt hår idag. Han gjorde också brittiska frisörbranschen till den bästa i världen, han var min hjälte, sade kände frisören Lee Stafford. Ingen kunde säga det bättre. Tack Vidal Sasson.

Vidal Sassons privatliv
Vidal var gift inte mindre än fyra gånger. Elaine Wood, Beverly Adams, Jeanette Hartford-Davis och Rhonda “Ronnie” Sasson. Alla fyra har varit stora inspiratörer för Vidals karriär. Vidal fick också fyra barn: Catya, Eden, Elan och David. Dottern Catya dog tragisk i en hjärtattack framkallad av drogmissbruk. Sonen David och Vidal har haft ett ansträngt förhållande och Vidal skrev ur David ur sitt testamente innan han dog.

Sagt om Vidal Sassoon


Viktiga händelser i Vidal Sassoons liv och karriär

• Född 17 januari 1928 i Hammersmith utanför London. “Vi var fattiga och pappa lämnade oss tidigt, mamma hade inte råd att ta hand om oss, så jag och min bror hamnade på fosterhem

• Andra världskriget kom till London vilket påverkade Vidal, som var jude, väldigt starkt. “Jag blev cykelbud på de sönderbombade gatorna i London. Jag kände stort behov av att hjälpa till”

• Som 14-åring tog Vidals mamma med honom till Cohen’s Beauty and Barber shop där Vidal fick jobb i schamponeringen. “Men jag ville egentligen bli fotbollsproffs”

• Han lämnade frisöryrket ett tag för att hjälpa Israeliska Försvarsmakten att kämpa i det Arabisk-israeliska kriget 1948. “De åren var de bästa i mitt liv, att som jude äntligen få upprättelse efter 2000 år av förtryck var fantastiskt”

• Väl tillbaka hemma i London började han studera under den dåtida kändisen Raymond Bessone, eller Mr Teasy-Weasy. “Han lärde mig verkligen att klippa! Jag hade aldrig nått dit jag har, om det inte vore för honom”

En av många, många klipp på designer Mary Quant som Vidal Sasson hade ett livslångt samarbete med.
En av många, många klipp på designer Mary Quant som Vidal Sasson hade ett livslångt samarbete med.

• Han öppnade sin första salong 1954 på Bond Street och hans mål var tydliga. “Om jag skulle satsa på frisöryrket så ville jag förändra saker. Jag ville eliminera det onödiga och överflödiga och verkligen komma ner till grunden med enkla vinklar och former”

• Två år senare hade man redan vuxit ur salongen och flyttade till en större på samma gata. En helt ny typ av salong. “Det såg mer ut som ett konstgalleri, det var otroligt modernt”

• 1963 revolutionerade Vidal hur vi såg på hår genom frisyren five-point-cut. Något som aldrig tidigare skådats. “Min tanke var att klippa form in i håret, allt handlar om geometri”

• 1964 kom det stora genombrottet då Vidal klippte en slående vacker bob på skådespelerskan Nancy Kwan, hennes bild skulle sen pryda Vogue världen över. “Då visste jag att vi hade något på gång”

• Under hela 50- och 60-talet var designer Mary Quant lite av Vidals partner-in-crime och tillsammans blev de framgångsrika i the swinging London. “Första gången jag klippte Mary så klippte jag henne i örat så att blodet sprutade”

• Vidal flyttar till USA i slutet på 60-talet och slår igenom stort. “Det var galet, vi var på framsidorna av the New York Times, det händer ju inte!

• I början av 70-talet startade Sassoon upp skolor “Jag ville dela med mig av mina metoder och verkligen lämna ett arv”

• 1973 startade Vidal sitt produktmärke och blev den förste frisör att skapa ett eget varumärke. Succé direkt såklart. “Jag ville hitta ett sätt att tjäna pengar samtidigt som jag sov”

• I början på 80-talet myntades det odödliga citatet “If you don’t look good, we don’t look good” i samband med tv-reklam för Sassoon-produkterna.

Vidal Sassoon - Mannen, myten, legenden

• 1980 hade Vidal en rolig tid som programledare för tv-programmet Your new day with Vidal. “Jag hade fantastiskt skoj men jag glömde bort mitt eget bolag och mina produkter”

• 1982 öppnade han Vidal Sassoon International Center for the Study of Antisemitism, ett center som forskade om antisemitism.

• 2001 dör Vidals dotter Catya tragiskt i en överdos. “Vi är alldeles för många föräldrar som genomgått det här”

• 2009 blev Vidal tilldelad ordern Commander of the British Empire. “Drottningen hade en väldigt fin hårfärg”

• 9 maj 2012 avlider Vidal Sassoon till sviterna av sjukdomen leukemi som han levt med under flera år.

Alla citat från Vidal Sasson kommer från Vidal Sasson: the movie och BBC.


Text:
Nina Campioni

Denna artikel kan även läsas i första utgåvan av Hair Magazine, 2016.

ANNONS