Annons

Vinnaren av Nordic Hairdresser of the Year 2019

Vinnaren av Nordic Hairdresser of the Year 2019
26. juni 2019 Sofia

26 juni 2019

Harri Åkerberg – vinnare av Nordic Hairdresser of the Year 2019

Text: Camilla Svensson och Kaj Kalin
Foto: Kai Sairanen och Claus Peckert

Harri Åkerberg från A.K.A. Luova i Helsingfors är den första vinnaren av både Nordic Avant-garde Hairdresser of the Year 2019 och Nordic Hairdresser of the Year 2019. Här kan du läsa Harris egna ord om vinsterna.

”Låt din kreativitet flöda fritt och skapa en unik, vacker och progressiv look”. Det var ledorden för kategorin ”Nordic Avant-garde Hairdresser of the Year”.

Åtta nordiska finalister kvalificerade till finalen i Köpenhamn den 9:e juni. Alla 30 finalisterna i de fyra livekatekorgierna gjorde ett fantastiskt jobb när de visade upp deras resultat inför både juryn och publiken. Tävlingen var mycket jämn, men det kunde bara vara en vinnare i varje kategori.

Under kvällens priscermoni stod det klart att vinnaren av Nordic Avant-garde Hairdresser of the Year sponsrad av Aveda var Harri Åkerberg, från A.K.A. Luova i Finland. Harri var även den bland alla livefinalister som fick högst totalpoäng och blev därför även den första vinnaren av Nordic Hairdresser of the Year sponsrad av Cutrin.

Hair Magazine fick en snabb pratstund precis efter att han tagit emot priset på scenen.

– Under hela min karriär har jag deltagit i flera olika tävlingar men att få vinna en tävling av denna rang är helt klart en överväldigande upplevelse. Timmarna innan vinnaren presenterades var jag mentalt förberedd på att inte höra mitt namn ropas upp.

Som tur var hörde han sitt namn ropas upp, hela två gånger. Även om han har fler priser och troféer, var detta ett betydelsefullt pris för honom.

– Under de senaste åren har jag, tack vare mina ganska jobbiga personliga erfarenheter, lyckats förstärka min självkänsla för att matcha kraven på tävlingar och allmän uppmärksamhet. Att vinna två huvudpriser i en nordisk tävling av denna skala är verkligen en otrolig och stärkande upplevelse.

Motivering från juryn:

”Vinnaren av Nordic Avant-garde Hairdresser of the Year fann ett nytt sätt att skapa en rolig avant-garde med ett hållbart och framåtriktat mindset. Utförandet var exceptionellt med en vacker, kreativ ton”.

Det framgår tydligt från juryns motivering att de var imponerade över Harris sätt att skapa hållbar hårkonst på.

– Att bara vara tekniskt kunnig eller behärska konsten räcker inte. Bakom allt jag gör finns den väsentliga frågan varför? Och en berättelse! Just nu är de mest akuta problemen ekologi och återvinning. Det behövs en  kritisk attityd kring konsumtion. Det är dessa praktiska och ideologiska synpunkter som ligger bakom mitt prisbelönta arbete.

Sättet Harri skapade looken på var helt klart något utöver det vanliga.

– Min utgångspunkt var en gammal färgkatalog från Wella. Min chef skulle precis slänga den, vilket jag inte hade mage till. Så jag plockade isär alla bitar och satte ihop dem till en ny, skinande Norrskens-/metallic-aktig assemblage.

Den hållbara tankegången var den röda tråden genom hela looken. Harri gav nytt liv till gamla, kasserade hårförlängningar från kunder och tonade dem i olika färger. Även modellens outfit var begagnad.

Att använda gamla material är ingen genväg för att skapa extravaganta resultat.

– Den slutliga frisyren krävde 7,5 timmar av att knyta knutar i håret. Att därefter lossa dem tog två timmar. Min partner och assistent, Joni, var väldigt tålmodig och min modell hade en väldigt professionell attityd under denna otroligt hektiska process.

ANNONS