Annons

Vinnarna av Intercoiffure Sveriges Fototävling 2016

Vinnarna av Intercoiffure Sveriges Fototävling 2016
19. september 2016 bal@freemindsmedia.com

19 september 2016

Vinnarna av Intercoiffure Sveriges Fototävling 2016

Nu är Intercoiffure Sveriges första fototävling avgjord! ICD-salonger från hela Sverige skickade in sina bidrag och konkurrensen var stenhård. Juryn som avgjorde tävlingen bestod av nio personer; Presidenten, Art Directorn och en medlem i Fondation Guillaume från Danmark, Finland och Norge.

Danmark: Allan Kliim, Betina Frank och Sascha Hirtsgaard
Finland: Annika Raikkonen, Ara Koivula och Katja Perkkiö
Norge: Oddbjörn Jakobsen, Morten Jensen och Frida Andersson

Se även: Alla finalbidrag i Intercoiffure Sveriges Fototävling 2016 

Här presenteras första-, andra- och tredjeplatsen i Intercoiffures Fototävling 2016:

 

1:a plats: Intercoiffure Eriksson & Robach

                  Vinnarbilden i Intercoiffure Sveriges Fototävling 2016 (av Intercoiffure Eriksson & Robach)
                          Vinnarbilden i Intercoiffure Sveriges fototävling 2016
                                             (Foto: Charlotte T. Strömwall)

Segern i Intercoiffures Fototävling 2016 togs hem av Salong Intercoiffure Eriksson & Robach i Malmö. Grundarna Anna-Karin Eriksson och Caroline Östlund, båda medlemmar i ICD, är glada över vinsten. Vinnarbidraget skapades som en teamaktivitet med alla de åtta anställda på salongen.
– Det är så härligt att ha vunnit, utropar Anna-Karin. Det var otroligt hård konkurrens med alla fina bidrag. Att vinna ger oss en bekräftelse på att vi tänker rätt. Det ger sån energi, det är nästan så att man skulle behöva bli vingklippt så att man inte flyger iväg.

Det vinnande bidraget består av en kort, androgyn klippning mot en avskalad, grå bakgrund.
– Inspirationen till frisyren kommer från bland annat fotomodellen Ruth Bell som klippt av allt sitt hår, säger Anna-Karin. Vi var sugna på att göra något med barberarklippningar eftersom man inte så ofta ser så många riktigt korta hår.


Kort och kallt

För att hitta inspiration samlades hela salongen en söndag med en hög av mode- och inredningsmagasin. Alla fick klippa ut det som inspirerade dem och många av urklippen var just korta, kalla färger och frisyrer.

– Under Fashion Week nu inför hösten såg vi många grungeinspirerade frisyrer med lite Tom Boy-känsla, säger Caroline. Vi ville göra en teknisk frisyr och även om det skulle vara kort behöll vi ändå lite längd för att få fram det hårda i frisyren.


Teamaktivitet för hela salongen

Matilda Paulsson, som arbetar i salongen, vann Fondation Guillaumes fototävling i vintras och det gjorde alla extra taggade för projektet. När Anna-Karin och Caroline såg att det var salongens namn som tävlade valde de att göra det till en teamaktivitet för hela salongen.
– Vi tyckte att det var kul att göra det tillsammans samtidigt som vi ville utmana och stimulera våra frisörer, berättar Caroline. I det dagliga arbetet är de ju ofta själva med kunderna och i och med tävlingen fick vi möjlighet att göra något som team.

Projektet med att ta fram vinnarbilden tog tre dagar totalt. En inspirationsdag med tidningsurklipp och middag, en dag med förberedelser och till slut en dag hos fotografen där styling och make-up fixades på plats.
– Vi har haft jättekul ihop och det är ett roligt resultat att ha, säger Caroline. Vi kommer absolut att sätta upp våra bilder i salongen för att visa vad vi kan.

 Hela frisörteamet på vinnarsalongen Intercoiffure Eriksson & Robach.
Hela frisörteamet på vinnarsalongen Intercoiffure Eriksson & Robach.

2:a plats: Intercoiffure Eriksson & Robach

                Andraplats-bilden i Intercoiffure Sveriges fototävling 2016. (av Intercoiffure Eriksson & Robach)
                     Andraplats-bilden i Intercoiffure Sveriges fototävling 2016. 
                                             (Foto: Charlotte T. Strömwall)

Även andraplatsen kammades hem av den Malmöbaserade salongen Intercoiffure Eriksson & Robach. Ägarna Anna- Karin Eriksson och Caroline Östlund var överväldigade när de fick beskedet om dubbel-vinsten.
– Att vinna tävlingen och dessutom komma på andra plats känns helt fantastiskt, säger Caroline. Som att gå på små rosa moln. Det är helt osannolikt.


Valentinos vårkollektion

På salongen arbetar tio frisörer och alla deltog i skapandet av de två looksen som toppade Intercoiffure Sveriges första fototävling.
– Den här looken är inspirerad av många olika saker, säger Anna-Karin. Bland annat Valentinos vårkollektion. Vi ville skapa en look som kombinerar det skandinaviskt enkla med en känsla av Afrika.

– Känslan vi fick var att det skulle vara en modell med fräknar och stort rött hår, fortsätter Caroline. En av våra frisörer på salongen kände en tjej som skulle passa perfekt. Vi testade mycket på henne innan vi bestämde oss, men vi beslutade oss för att behålla håret utsläppt och skapa naturlig rörelse och liv i det.


Vad krävs för att vinna?

För att vinna krävs förstås en gnutta tur men framförallt en vinnande strategi och skicklighet.

– När man är med i en sån här tävling är det viktigt att förbereda sig och planera så att man slipper stressa, säger Caroline. Det är också viktigt att modellen passar för den frisyr och stil som man har tänkt sig.

Anna-Karin fyller i att även fotografen är en stor pusselbit för ett gott resultat.
– Vår fotograf Charlotte Strömvall är verkligen en av oss alla i teamet. Kommunikationen och förståelsen av hur vi vill att känslan i bilden skall vara är mycket viktig.


Man ska bara göra det!

Både Anna-Karin och Caroline är uppfyllda av kreativitet och tävlingslust. Det är första gången salongen deltar i en sådan här tävling men det dröjer nog inte länge innan de ställer upp igen.

– Det är så kul att skapa och få göra det man vill, säger Anna-Karin. En kund vill man göra nöjd men här får man mer en egen resa och möjlighet att jobba i en mer kreativ form, man ska bara göra det!

Caroline Östlund, delägare av salong Intercoiffure Eriksson & Robach i Malmö.  Anna-Karin Eriksson, delägare av salong Intercoiffure Eriksson & Robach i Malmö.
Caroline Östlund (t.v.) och Anna-Karin Eriksson (t.h.), ägarna av salong Intercoiffure Eriksson & Robach i Malmö.

 …
 

3:e plats: ArT by WiXners

               Tredjeplats-bilden i Intercoiffure Sveriges fototävling 2016 (av ArT by WiXner)
                    Tredjeplats-bilden i Intercoiffure Sveriges fototävling 2016
                                              (Foto: Samuel Pettersson)

Tredjeplatsen i Intercoiffures Fototävling 2016 knep ArT by WiXners i Umeå som ägs och drivs av Jonas Wixner. Till skillnad från övriga bidrag i tävlingen hade Jonas två modeller i samma bild, båda med fokus på klippningen.
– Jag har alltid en massa frisyrer i huvudet. Jag visste att jag skulle tävla mot spektakulära avantgardefrisyrer, men jag ville göra något annorlunda.

Bilden för tankarna till Beatleseran men känns ändå uppdaterad. Jonas har tidigare arbetat mycket med färg, men till den här tävlingen ville han satsa på en mer neutral och enkel look.
– Inspirationen till frisyrerna är en modern tolkning av 60- och 70-talet blandat med grunge och punk. Håret är klippt framåt på killen med en tyngd för att få fram den fylliga känslan. Tjejens frisyr är klippt efter killens, och båda frisyrerna är skapade för att kunna ge kunden en variation i stylingen.


Stylingen en viktig del

Jonas berättar att det svåraste med att skapa looken var kläderna. Stylingen är en viktig del av helhetsintrycket men får samtidigt inte ta för mycket fokus från håret.
– Efter mycket övervägande valde jag att köra på vitt, skjorta och t-shirt, lite stiligare än trash. Eftersom jag ville hålla fokus på håret gjorde min fru Terese sminkningarna neutrala och naturliga.


Vill alltid vara i framkant

Jonas gillar att tävla och han har ställt upp i allt från Årets frisör till Battle of Barbers på Frisörbåten. Drivkraften för att tävla kommer från hans uppväxt och hans motgångar under skoltiden.
– Jag älskar att göra nya grejer och att tävla ger en viss bekräftelse på att man är på rätt spår. Jag var sämst i skolan och det i sig har byggt upp en tävlingsmoral. Jag strävar alltid efter att vara i framkant.

Som van tävlare i frisörsammanhang har Jonas flera råd till de som funderar på att börja tävla. Bland annat att ha en tanke om vad du vill skapa, finn din inspiration och följ en röd tråd genom hela processen.
– Det är svårt att uppfinna en frisyr som aldrig har gjorts förut, det mesta kommer ju ändå från historien. Det gäller att para ihop det som har varit till något nytt, och framförallt; ha en fantastisk fotograf!

Jonas Wixner, ägare av salong ArT by WiXner
Jonas Wixner, salong ArT by Wixner

Se även: Alla finalbidrag i Intercoiffure Sveriges Fototävling 2016 

Text: Camilla Svensson

Denna artikel kan även läsas i fjärde utgåvan av Hair Magazine, 2016.


ANNONS